Paralaksa tła

Prawda o wpływie odżywiania na zdrowie psychiczne

Podziel się wiedzą!

Dietetycy często wspominają o związku między odżywianiem a zdrowiem psychicznym, w tym o żywności poprawiającej poczucie szczęścia. Powstająca dziedzina psychiatrii żywieniowej jest wspierana przez liczne badania, które poszerzają wiedzę na temat związku między odżywianiem a zdrowiem psychicznym. W rezultacie niektórzy psychiatrzy stosują odpowiednie odżywianie jako część strategii leczenia różnych chorób psychicznych.

Żywność zwiększająca ryzyko depresji

Badania od dawna wskazują, że dieta typowo zachodnia, która obejmuje słodkie napoje, rafinowane zboża, smażone potrawy, przetworzone mięso, wysokotłuszczowy nabiał i słodycze, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem depresji. Badanie z 2020 roku, opublikowane w International Journal of Environmental Research and Public Health, przedstawia kilka pozytywnych i negatywnych powiązań między dietą a depresją.

Żywność powstrzymująca ryzyko rozwoju depresji oraz chorób psychicznych

  • Do bezpiecznych produktów zaliczają się niektóre tłuszcze: kwasy omega-3 z pożywienia (takiego jak dziki łosoś) i tłuszcze jednonienasycone z awokado i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Są one powiązane ze zmniejszonym ryzykiem depresji. Na wszystko są też dowody. W badaniu z 2020 roku (International Journal of Environmental Research and Public Health) kobiety, które jadły ryby dwa razy w tygodniu lub częściej, miały o 25% mniejsze ryzyko depresji w porównaniu z tymi, które jadły ryby rzadziej niż dwa razy w tygodniu.
  • Niektóre przeciwutleniacze, w tym flawonoidy (występujące w jagodach, fasoli, cytrusach i jabłkach), są również związane z przeciwdziałaniem objawom depresji.
  • Niedobór niektórych składników odżywczych, w tym magnezu, kwasu foliowego, cynku i witamin D, B12 i B6, zwiększa ryzyko depresji – magnez znajduje się w roślinach strączkowych (fasola, soczewica, groch, ciecierzyca), awokado, orzechach, nasionach/pestkach, produktach pełnoziarnistych i ciemnej czekoladzie. Kwas foliowy znajdziesz w roślinach strączkowych, surowych burakach, cytrusach, szparagach i brokułach. Pokarmy bogate w cynk to ostrygi, wegetariańska fasolka po bretońsku, pestki dyni i orzechy nerkowca. Witamina D znajduje się w łososiu, sardynkach, jajach i grzybach wystawionych na działanie światła UV, chociaż zwykle wymagany jest suplement, aby osiągnąć zdrowy poziom tego składnika odżywczego we krwi. B12 znajduje się w żywności pochodzenia zwierzęcego i drożdżach o podwyższonej wartości odżywczej, a B6 w ciecierzycy, ziemniakach, słodkich ziemniakach, bananach, łososiu i tuńczyku.

Odpowiednie odżywianie to klucz do zdrowia psychicznego

Wykazano, że ścisłe przestrzeganie zaleceń dietetycznych w przypadku depresji oraz innych problemów psychicznych znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia jej objawów – w tym ścisłego przestrzegania diety śródziemnomorskiej. Ten wzorzec żywieniowy jest bogaty w warzywa, owoce, ryby, orzechy, rośliny strączkowe i oliwę z oliwek, a jednocześnie poważnie ogranicza przetworzoną żywność. W niektórych populacjach zwykłe spożywanie większej ilości owoców i warzyw spowodowało poprawę zdrowia psychicznego o 19–23%.

Związek między pożywieniem a nastrojem jest niekwestionowany. Nawet jeśli nie jesteś leczony z powodu choroby psychicznej, poprawa odżywienia może pomóc Ci lepiej radzić sobie ze stresem – czymś, z czym wszyscy obecnie mamy do czynienia.

Poprawa diety w celu uzyskania lepszego zdrowia psychicznego oferuje też inne pozytywne skutki, w tym potencjalną utratę wagi i poprawę funkcji odpornościowych, ustabilizowanie poziomu cukru we krwi, cholesterolu i ciśnienia krwi, a także ogranicza ryzyko bezsenności.✴︎

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *