Paralaksa tła
Podziel się wiedzą!

Składniki:   

2 filety z kurczaka ok. 40 dkg, 25 dkg boczku wędzonego, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 1 mała cukinia.

Marynata: 

4 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sok z jednej cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Filety pokroić w kostkę wielkości ok. 4 cm,  przełożyć do miski, dodać zmiażdżony czosnek i pozostałe przyprawy na marynatę. Wszystko razem wymieszać. Pozostawić w lodówce na  2-3 godziny, aby mięso się zamarynowało. W międzyczasie  pokroić  pozostałe składniki:  boczek wędzony i czerwoną paprykę  w kostkę, cebulę i cukinię w plastry. Gdy filety się zamarynują, nakłuwać na patyczki do szaszłyków kolejno: plaster cukinii, filet, plaster cebuli, boczek, papryka i znów cukinia, filet, cebula… aż do końca patyczka. Grillować po ok.7 minut z każdej strony. Podawać z pieczywem ciemnym lub jasnym.

Krystyna z Katowic

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *