Paralaksa tła

Sztuczki na poprawę wchłanialności żelaza z żywności

Podziel się wiedzą!

Żelazo jest niezbędnym składnikiem, którego organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, w szczególności jeśli chodzi o hemoglobinę i transport tlenu. Niestety jego wchłanialność potrafi być zbyt niska i prowadzić do groźnej anemii. Jak ją poprawić?

Postaw na dobre źródła żelaza

Żelazo hemowe znajduje się w żywności pochodzenia zwierzęcego (czerwone mięso, drób, ryby, owoce morza), a żelazo niehemowe pochodzi ze źródeł roślinnych (zboża, ciemnozielone warzywa liściaste, suszone owoce, fasola, soczewica). Forma hemowa jest lepiej wchłaniana przez Twoje ciało niż forma niehemowa. Dobrym wyborem są też naturalne suplementy o wysokim stężenie żelaza. Te w formie płynnej wchłaniają się lepiej i często skutecznie uzupełniają niedobory w stosunku do diety.

Niektóre produkty stymulują wchłanianie żelaza

Możesz zwiększyć wchłanianie żelaza z posiłków, jedząc pokarmy bogate w witaminę C (owoce cytrusowe, ciemnozielone warzywa liściaste, papryka, melony i truskawki), witaminę A (marchew, słodkie ziemniaki, szpinak, jarmuż, kabaczek, czerwona papryka, kantalupa, morele, pomarańcze i brzoskwinie) lub beta-karoten. Pomóc może również spożywanie mięsa, ryb lub drobiu w połączeniu z innymi produktami spożywczymi (roślinnymi z żelazem niehemowym).

Niektóre grupy są zagrożone niedoborem

Niedobór żelaza jest bardzo powszechny. Najbardziej zagrożone są dzieci, młodzież, kobiety w wieku rozrodczym, kobiety w ciąży, wegetarianie i weganie. W tych przypadkach warto rozważyć dodatkową suplementację, ponieważ sama dieta może nie wystarczyć.

Produkty ograniczające wchłanianie żelaza spożywaj w innych godzinach, niż te bogate w żelazo

Żywność zawierająca fityniany, wapń i polifenole może znacznie zmniejszyć wchłanianie żelaza. Chodzi tutaj głównie o produkty pełnoziarniste, orzechy, soję, produkty mleczne, rośliny strączkowe, niektóre warzywa i owoce oraz szczególnie o herbatę, kawę (napary należy pić pomiędzy posiłkami, nie w trakcie lub po).

Aby zmaksymalizować spożycie żelaza, staraj się włączać do swojej diety mięso, ryby, drób, fasolę i soczewicę, a także pokarmy bogate w witaminę C. Rozłóż także herbatę, kawę i nabiał między posiłkami. ❖

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *