Paralaksa tła

Wykorzystaj jesienną moc dyni!

Podziel się wiedzą!

Dynia uprawiana była już 7000 lat p.n.e. i stanowiła podstawę żywienia Inków. Roślina ta kojarzona była z długowiecznością i płodnością. Nazywano ją zielonym złotem i eliksirem długowieczności. Uprawiali ją Aztekowie, Indianie, Majowie, a do Europy przywieźli ją Hiszpanie. Stanowi ważny element tradycyjnej medycyny m.in. w Europie, Chinach, Indiach. Czas wykorzystać jej potencjał wraz z jesienną aurą!

Dynia jest jednym z 700 gatunków należących do rodziny dyniowatych. Co ważne, większość gatunków dyni jest jadalna. Pestki i uzyskiwany z nich olej, stanowią bogactwo składników odżywczych. Dynia zawiera bardzo wartościowe tłuszcze roślinne – około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% – wielokrotnie nienasycone.  Olej z dyni tłoczy się na zimno z pestek tej rośliny. Do wyprodukowania 1 litra oleju dyniowego potrzeba około 2,5 kg pestek, to jest około 30 dyń! Tłoczyć można zarówno suszone pestki, jak i prażone, ale należy pamiętać o usunięciu z nich skóry. Taki olej z pestek dyni jest na tyle prosty do wykonania, że można go zrobić samemu w domu. W pierwszej kolejności wysuszone i obrane ze skórki pestki należy zmielić, a następnie dodać do nich słoną wodę. Mieszankę praży się w 60 stopniach Celsjusza, a następnie przeciska przez praskę. Olej jest lekkostrawny ze względu na kombinację nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Właściwości oleju z pestek dyni 

To bogactwo aktywnych związków, które korzystnie wpływają m.in. na układ pokarmowy i moczowy, ale nie tylko. Alkaloidy – trójterpenowe, związki nazywane kukurbitacynami wykazują działanie przeciwpasożytnicze (m.in. owsiki, glista ludzka, tasiemiec jelitowy – powodując normalizację apetytu u dzieci), przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz przeciwwrzodowe. Olej jest również bogaty w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród kwasów tłuszczowych zawartych w oleju z pestek dyni, znajduje się najwięcej kwasu oleinowego oraz linolowego. Dodatkowo olej zawiera w mniejszej ilości kwas palmitynowy i stearynowy. Ze względu na wysoką zawartość cynku, można stosować go w profilaktyce zapalenia i przerostu prostaty. Jest szczególnie bogaty w witaminy: B1, B2, B3, A, C, D, E, beta-karoten oraz stanowi źródło selenu, potasu, fitosteroli, skwalenu, fitosteryny jak i cytruliny. Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w pestkach dyni wpływają korzystnie na obniżanie cholesterolu we krwi, co ma wpływ na zmniejszenie ryzyka powstawania miażdżycy. Kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na układ nerwowy, w tym na pracę mózgu, pamięć i koncentrację, dlatego olej z dyni zalecany jest w każdym wieku, szczególnie osobom starszym. Zawarte w oleju z dyni fitosterole wpływają też na stany zapalne w organizmie, szczególnie na choroby reumatyczne. Możliwe jest złagodzenie dolegliwości i stanów zapalnych w strukturach kostno-stawowych u osób regularnie zażywających olej dyniowy. Ponadto, olej z pestek dyni pomaga w depresjach i osłabieniu psychicznych poprzez mocną stymuluję układu odpornościowego. Wśród wielonienasyconych kwasów tłuszczowych znajduje się przede wszystkim kwas omega-6. Niestety, olej z pestek dyni zawiera tylko śladowe ilości równie cennych kwasów omega-3 (około 0,5 proc.). Dlatego, decydując się na zwiększone spożycie oleju, trzeba pamiętać o uzupełnianiu (suplementowaniu) niedoboru kwasu linolenowego dla zachowania odpowiedniego stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3.

Olej z pestek dyni w kosmetologii

Dzięki dużej zawartości potasu olej działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Stosowany na włosy odżywia je, nadając im blask i sprężystość, a przy tym nawilża i zmniejsza ich łamliwość oraz wypadanie. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, dlatego polecany jest do skóry suchej, łuszczącej się i pękającej. Nie tylko ją nawilża, ale również zapobiega stanom zapalnym. Olej z dyni ma działanie oczyszczające dzięki zawartości m.in. cynku i potasu. Regularnie wmasowywany w miejsca problematyczne usuwa rozstępy, przebarwienia, a nawet blizny. Może być stosowany również w masażach antycellulitowych. Zaletą oleju z pestek dyni jest to, że nie podrażnia uszkodzonej skóry, natomiast przyspiesza jej regenerację, dzięki temu znajduje zastosowanie w kuracjach trądziku.

Jak stosować?

Dzienna dawka nie powinna przekraczać 1 łyżeczki u dzieci (do lat 9) i 2 łyżeczek u dorosłych. Terapeutycznie – stosujemy go na czczo. Starajmy się też jak najczęściej dodawać go do surówek i sałatek.  Dzięki temu, że ma orzechowy smak i aromat, doskonale smakuje, gdy polejemy nim prawdziwe lody śmietankowe lub sernik wiedeński. Aby wzmocnić odporność, warto wykorzystać  go do smarowania gardła, a w razie kataru, wkrapiać go do nosa (4 razy dziennie po 1 kropli). Olej najlepiej stosować tylko na zimno, nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw. Przechowywać  w szczelnie zamkniętych oraz ciemnych butelkach.✴︎

Aneta Szarek

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *