Paralaksa tła

Wykorzystaj olejek bazyliowy

Podziel się wiedzą!

Bazylia była uprawiana już 5 tys. lat temu. Natomiast olejek z tej rośliny był wykorzystywany wieki temu w Indiach oraz na Środkowym Wschodzie. Do Europy przywieźli go kupcy korzenni. Aktualnie bazylia pospolita uprawiana jest na całym świecie oraz używana jako aromatyczna przyprawa do wielu potraw.

To roślina roczna z rodziny jasnotowatych, która osiąga wysokość ok. 30-50 cm, posiadająca mięsiste liście rosnące naprzeciwlegle. We Francji bazylia była nazywana „królewskim zielem”, a Starożytni Grecy ochrzcili ją „basilikon phuton” i stąd wzięło się jej obecne nazewnictwo. Jest głęboko związana z tajemną wiedzą, medycyną, kuchnią oraz religią. Jedna z legend głosi, że bazylia miała wyrosnąć przy grobie Chrystusa po jego zmartwychwstaniu. Uważana była za zioło chroniące duszę, a w czasie długotrwałych postów była źródłem siły i antidotum na zmęczenie.

Olejek eteryczny destylowany jest z kwitnącego ziela. Określany jest jako królewski olejek na wzmocnienie umysłu, serca i odporności na infekcje. Ma świeży, słodki i lekko korzenny aromat z nutą balsamiczną. Wyostrza pamięć, sprawność umysłową i jednocześnie relaksuje ciało.

Bez bazylii nie można wyobrazić sobie kuchni śródziemnomorskiej. Idealnie nadaje się do pomidorów, a także stanowi główny składnik aromatycznego pesto. Dodawana jest do wielu sałatek, dań z makaronów, sosów oraz zup. Bazylia wykazuje także niezastąpione właściwości lecznicze.

Lecznicze właściwości bazylii oraz olejku:
usprawnia pracę przewodu pokarmowego poprzez hamowanie nadmiernej fermentacji w jelitach;
pomocna przy zaburzeniach psychicznych i psychosomatycznych;
cenny środek w przypadku stresu, depresji, lęku, czy melancholii – działa uspokajająco;
pomaga na migreny;
przydatna przy chorobie lokomocyjnej;
działa jako środek antyspazmatyczny;
łagodzi skurcze i zmniejsza ból;
pomaga przy przeziębieniu i łagodzi stany zapalne gardła;
działa ściągająco, odkażająco – składnik wielu maści na skaleczenia;
ma właściwości wykrztuśne, poprawia pracę układu oddechowego zwłaszcza podczas choroby;
obniża gorączkę;
lekko moczopędna przyspiesza usuwanie z organizmu toksyn;
wykorzystuje się ją także dla wsparcia układu sercowo-naczyniowego;
pomocna przy niedociśnieniu;
zmniejsza stężenie kwasu moczowego we krwi;
żucie świeżych liści bazylii wzmaga apetyt oraz pomaga w chorobach i bólach dziąseł;
przykładanie zmiażdżonych liści bazylii w miejscach po ukąszeniach owadów działa kojąco i zmniejsza obrzęk;

Zastosowanie olejku bazyliowego:
inhalacje na katar – na 3-4 lity gorącej wody dodać 2-3 krople olejku. Wdychać parę – pomoże to udrożnić drogi oddechowe i złagodzi katar;
stosowany do kąpieli łagodzi nerwobóle, bóle reumatyczne i artretyczne, migreny, skurcze mięśni, skutki przeziębienia oraz przekrwienia skóry. Do wanny wypełnionej wodą o preferowanej temperaturze należy dodać 2 krople;
zastosowanie olejku bazyliowego do masażu łagodzi także bóle reumatyczne oraz artretyczne. Wystarczą 2 krople olejku na każde 10 ml bazy (olej roślinny kosmetyczny lub inna baza). Składniki preparatu do aromaterapeutycznego masażu łączyć należy bezpośrednio przed stosowaniem zabiegu/masażu.

Przed zastosowaniem należy wykonać test alergiczny: połączyć łyżkę oleju roślinnego kosmetycznego lub np. oliwy z oliwek lub oleju kokosowego z 1-2 kroplami olejku bazyliowego. Na wewnętrznej części zgięcia łokcia należy rozprowadzić na skórze niewielką ilość przygotowanej mieszanki testowej. Jeżeli w okresie doby po zastosowaniu nie wystąpi reakcja alergiczna (zaczerwienienie swędzenie lub pieczenie skóry) to olejek można stosować w kontakcie z naszą skórą.

Uważaj!
Nie wolno stosować olejku bez rozcieńczenia. Nie wskazane jest używanie go w czasie ciąży i podczas karmienia piersią ponieważ zawiera dużo estragonu, który powoduje zmiany w materiale genetycznym. U małych dzieci przed zastosowaniem należy wykonać test alergiczny.✿

Aneta Szarek

Podziel się wiedzą!

Komentarze są wyłączone.