Paralaksa tła

Zaskakujące składniki produktów spożywczych

Podziel się wiedzą!

Produkty zwierzęce czasami pojawiają się nawet w daniach dla wegan i wegetarian, ale to nie jedyna niespodzianka, jaką mo-żesz zastać przy stole. Pod zagadkowymi oznaczeniami kryją się rzeczy, które nawet nie przychodzą człowiekowi do głowy!

Wszystko opiera się o etykiety produktów, które często mogą być niezrozumiałe, a nawet mylące! Są również produkty, które na pierwszy rzut oka sprawiają wrażenie bezmięsnych – okazuje się, że jest inaczej. Poniżej przedstawiamy listę ciekawostek, które możesz spotkać w swoim obiedzie.

Chleb, bagietki, bułki
Produkty zbożowe często zawierają składnik ukryty pod symbolem E920. Jest to L-cysteina, czyli aminokwas, dzięki któremu ma powstać rozciągliwe ciasto. Mało kto wie, że ten produkt może być otrzymywany ze zwierzęcego włosia i piór. Przypominamy, że do przygotowania zwykłego chleba wystarczy mąka, woda, sól i drożdże. 

Cukierki
Liczne produkty spożywcze zawierają żelatynę. Jest to białko niepełnowartościowe, które produkowane jest z niektórych części zwierząt takich jak m.in. chrząstka, kopyta, rogi czy kości. W spożywczych produktach jest stosowana jako środek zagęszczający lub środek stabilizujący. Można ją znaleźć w żelkach, gumach lub popularnych piankach.
Poza tym wiele czerwonych cukierków zawiera w swoim składzie symbol E120. Jest to naturalny  ciemnoczerwony barwnik zwany kwasem karminowym, koszenilą, karminą, który pozyskiwany jest z… suszonych i zmielonych owadów (czerwiec kaktusowy Dactylopius coccus).

Dressing do sałatek
Większość sosów do sałatek typu Cezar zawiera w swoim składzie pastę  z anchois. Anchois to małe, bardzo tłuste rybki – sardele europejskie, które można kupić w postaci filetów, koreczków lub past.

Orzeszki ziemne
Produkt ten może zawierać żelatynę, która pomaga zarówno soli jak i innym przyprawom przywrzeć do powierzchni orzecha. 

Cukier rafinowany
Cukier rafinowany jest pozbawiony substancji mineralnych oraz witamin, które naturalnie występują w korzeniu buraka. W ten sposób dostarczamy organizmowi rafinowane węglowodany, które określamy „pustymi” kaloriami. Często do tego procesu jest wykorzystywany węgiel kostny, który powstaje z kości zwierząt. Dobrą alternatywą może stać się cukier nierafinowany. ✤

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *