Paralaksa tła

Zaskakujący olej z pestek winogron

Podziel się wiedzą!

Czy wiesz, że winorośl może dożyć aż 100 lat!? W tym czasie potrafi zrodzić setki kilogramów owoców zbitych w czerwone, różowe, fioletowe lub zielone grona. Trudno się dziwić, że winorośl jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Tajemnica tłoczenia oleju z pestek winogron była znana w starożytności i już wtedy wykorzystywano go do celów spożywczych. Współczesne badania laboratoryjne dowodzą, że pestki winogron i produkowany z nich olej jest wielkim skarbem dla naszego organizmu.

Olej ten wytwarza się z pestek winogron. Często powstaje on z tych samych pestek owoców, które zostały już wykorzystane do produkcji wina. Ma jasnozielony kolor, bardzo łagodny smak, a przy tym jest niemal bezwonny. Bez wątpienia, jest to zaleta dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem  tłuszczów roślinnych (np. oliwy z oliwek). Jednak to nie jedyna jego zalety. Z pewnością docenią go chociażby osoby, poszukujące naturalnych kosmetyków. Dobroczynne właściwości oleju z pestek winogron sprawiają, że jest on niezwykle uniwersalnym remedium na wiele dolegliwości. Bogaty w witaminy i składniki mineralne jest nam niezbędny do prawidłowej pracy umysłu i ciała.

Zimnotłoczony dostarcza potrzebnej do życia energii w postaci jednonienasyconych tłuszczy. Jest źródłem substancji wspierających pracę organizmu, takich jak kwas linolowy, witaminy A, D, E, K rozpuszczalne w tłuszczach. Zdecydowanie nie powinniśmy się obawiać tłuszczy roślinnych, jak ten olej z pestek winogron, ponieważ odgrywa on ważną rolę w utrzymaniu tzw. dobrego cholesterolu HDL.

Pamiętajmy jednak, że jeżeli na opakowaniu nie ma określonej metody produkcji, należy zakładać, że wyprodukowano go metodą tłoczenia na ciepło i rafinacji, a to już nie jest tak cenna substancja jakiej oczekujemy.

Olej zimnotłoczony, dzięki swoim właściwościom sprawdza się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Jest bogatym źródło witaminy E (witamina młodości), opóźnia więc proces starzenia się, ponadto zawiera flawonoidy, witaminy: A, B6, minerały oraz lecytynę. Na uwagę zasługuje też fakt, iż olej jest w 100% przyjmowany oraz wchłaniany przez naszą skórę, a co równie istotne, nie pozostawia tłustego filmu. Hamowanie procesów starzenia się skóry, jej znaczne i widoczne wygładzenie to tylko część dobroczynnego działania tego oleju. Ma on ponadto bardzo silne właściwości łagodzące, a także kojące. Tym samym przyspiesza gojenie się naskórka oraz jego regenerację, a także rozświetla cerę! Znane i cenione są również właściwości wygładzające oraz nawilżające skórę. Ten delikatny emolient jest znakomitym kosmetykiem dla całego ciała. Warto stosować go również w celu zapobieganiu zaskórników, a także by przeciwdziałać rozmaitym stanom zapalnym, co jest zasługą właściwości tonizujących. Olej z winogron to doskonały sposób na ujędrnienie skóry oraz na wzmocnienie jej naturalnej ochronnej bariery. Można stosować go dla cery suchej (nawilża), tłustej (pomaga zwalczać trądzik), dojrzałej (działanie odmładzające), a do tego sprzyja osobom z cerą naczyniową. Pojawia się on w kosmetykach, które mają za zadanie zwężenie poszerzonych naczynek, zmniejszenie tych popękanych, a także zniwelowanie zaczerwienienia. To również znakomity dodatek do kąpieli, czy składnik olejków do masażu. Działa antycellulitowo, a także relaksująco, w połączeniu np. z olejkiem lawendowym. Olej z pestek winogron przyspiesza też proces wzrostu paznokci i włosów oraz zapobiega ich łamaniu.

W kuchni sprawdzi się nie tylko do sałatek Jego charakterystyczną cechą jest wysoka temperatura dymienia wynosząca 230 stopni Celsjusza, co sprawia, że smażenie na nim jest w pełni bezpieczne. Pamiętaj jednak, że oleje używane do smażenia nie mogą być tłoczone na zimno, dlatego olej z pestek winogron wysokiej jakości przeznacz do sałatek lub w celach kosmetycznych. Podstawową zaletą oleju z pestek winogron jest zachowanie naturalnego smaku składników potraw, która jest nieporównywalna z żadnym innym olejem. Potrawy usmażone na oleju z pestek winogron nie przejdą żadnym innym aromatem, nie zmienią swoich subtelnych nut smakowych i zapachowych, a przede wszystkim nie będą miały irytującego tłustego posmaku.

Olej z pestek winogron powinno się przechowywać w butelce z ciemnego szkła. Najlepsze do magazynowania jest chłodne miejsce, np. lodówka. Olej taki jest przydatny do spożycia i użycia przez około sześć miesięcy. ✴︎

Aneta Szarek

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *