Paralaksa tła

Zdrowotne właściwości Aronii

Podziel się wiedzą!

Największe korzyści zdrowotne aronii to zdolność do poprawy procesów trawiennych, ochrona organizmu przed wolnymi rodnikami, pomoc w utrzymaniu zdrowej masy ciała czy stymulacja obrony organizmu, w tym przed nowotworami. To jednak nie jedyne zalety spożywania tego owocu lub produktów, które zawierają go w swoim składzie!

Ten rodzaj jagód, pochodzący z Ameryki Północnej, jest jedną z najcenniejszych grup owoców pod względem zawartości przeciwutleniaczy, co sprawia, że są tak chętnie wykorzystywane. Aronia ma wiele do zaoferowania, jeśli chodzi o zdrowie.

Pomaga schudnąć

Aronia ma niską zawartość kalorii i tłuszczu, a jednocześnie zawiera błonnik pokarmowy i bogactwo składników odżywczych. Jeśli chcesz pozbyć się głodu i jednocześnie zachować zdrowie bez ryzyka przytycia, aronia może być doskonałym wsparciem dietetycznym każdego dnia.

Wsparcie trawienia

Aronia jest bogata w błonnik pokarmowy, co oznacza również, że ułatwia trawienie. Może pomóc wyeliminować zaparcia, biegunkę, skurcze, wzdęcia i ogólny dyskomfort w żołądku. Związki organiczne w aronii przy okazji chronią układ pokarmowy przed niebezpiecznymi bakteriami, ze względu na ich naturalną odporność i aktywność antyoksydacyjną.

Właściwości przeciwutleniające

Jest to z pewnością najważniejszy aspekt aronii, biorąc pod uwagę, że ten jeden rodzaj owoców zawiera całą masę różnych przeciwutleniaczy! Od kwercetyny, epikatechiny, kwasu kawowego i malwidyny po luteinę, zeaksantynę czy karoten. Aronia zapewnia wyjątkowo mocną ochronę przed wolnymi rodnikami, która pomaga poprawić ogólny stan zdrowia i uchronić komórki przed mutacjami. Silna aktywność antocyjanów i flawonoidów jest jedną z najbardziej imponują-cych i unikalnych możliwości tego owocu.

Chroni przed nowotworami

Badania udowodniły, że spożywanie aronii skutecznie chroni przed rakiem okrężnicy. Biorąc pod uwagę, że jest to jedna z najbardziej rozpowszechnionych i w dużej mierze nieleczonych form raka, te jagody mogą być wspaniałym środkiem zapobiegawczym, szczególnie jeśli masz predyspozycje do tego typu nowotworu.

Ochrona procesów poznawczych

Wolne rodniki negatywnie wpływają na mózg i ścieżki poznawcze. Antocyjany występujące w owocach aronii są bezpośrednio związane ze wzrostem aktywności szlaków nerwowych i zmniejszają stres oksydacyjny w mózgu, ograniczając w ten sposób ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera, otępienia i innych zaburzeń poznawczych związane z wiekiem.

Poprawia widzenie

Karoteny występujące w aronii są w stanie zmniejszyć stres oksydacyjny w oczach, zapobiegając w ten sposób wystąpieniu zwyrodnienia plamki żółtej i spowalniając lub zapobiegając rozwojowi zaćmy.

Dba o wygląd skóry

Stres oksydacyjny wpływa na skórę, powodując zmarszczki, plamy starcze oraz zwiększając widoczność skaz oraz blizn. Przeciwutleniacze w aronii mogą zapobiegać tym objawom związanym z wiekiem, a ze względu na ich właściwości ściągające te jagody mogą optycznie wygładzić skórę.

Aronia jest ceniona również za właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz pozytywny wpływ na ciśnienie krwi. Warto sięgnąć po produkty mające w składzie aronię lub świeże owoce – korzyści mogą być nieocenione! ✤

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *