Paralaksa tła
Podziel się wiedzą!

Każdy z nas używa w kuchni przypraw oraz ziół do przygotowywania posiłków. Te składniki mogą wpłynąć nie tylko na poprawę walorów smakowych potraw. Wiele z nich ma właściwości odchudzające.

Żeń-szeń
Żeń-szeń, czyli tzw. korzeń życia, jest od dawna cenioną rośliną szczególnie za swoje właściwości pobudzające i wspomagające metabolizm. W ostatnim czasie naukowcy przeprowadzili badania na grupie otyłych myszy z cukrzycą. Po podaniu preparatów zawierających żeń-szeń myszy znacznie straciły na wadze już po 12 dniach.

Pieprz cayenne
Kapsaicyna jest jednym z głównych składników tej przyprawy i to właśnie ona może wspomóc odchudzanie. Ostra i rozgrzewająca, przyspiesza nasz metabolizm, pozwalając spalić zbędne tłuszcze. Co ciekawe – pieprz cayenne nie jest wcale pieprzem, a mieszanką  nasion rożnych rodzajów papryk Chili.

Mniszek lekarski
Wykorzystywane są głównie korzenie oraz liście tej rośliny, ale trzeba pamiętać, że cała jest jadalna i pełna cudownych właściwości. Jedną z nich jest spowolnienie trawienia dające uczucie sytości. Mniszek lekarski pomaga utrzymać zdrową wagę. Dodatkowo jego korzenie zawierają składnik zwany inuliną, czyli naturalny probiotyk. 

Pokrzywa indyjska
Pokrzywa indyjska była już od stuleci znana i stosowana w medycynie. Jednym z jej składników jest forskolina – silny przeciwutleniacz. Jego główna zaleta to przeciwdziałanie wchłanianiu się glukozy w jelicie cienkim. Ponadto zmniejsza on aktywność insuliny, dzięki czemu gromadzenie tłuszczów zostaje zminimalizowane, a organizm zaczyna korzystać ze swoich rezerw. Na tym jednak nie koniec – pokrzywa indyjska dodatkowo hamuje uczucie głodu. 

Kurkuma
Jeżeli uwielbiasz curry, to z pewnością znasz również kurkumę. Jednym z jej składników, nadającym żółtawy kolor, jest kurkumina. Związek zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej. Poza tym kurkumina chroni wątrobę przed czynnikami toksycznymi i działa antyoksydacyjnie, czyli przeciwutleniająco.

Kardamon
Kardamon zaliczany jest do aromatycznych przypraw o pikantno-słodkim smaku. Pomaga zwiększyć metabolizm oraz zdolność organizmu do spalania tkanki tłuszczowej. Poza tym ma mnóstwo innych zalet – działa antydepresyjnie, obniża ciśnienie krwi, może chronić przed nowotworami i zawiera przeciwutleniacze. Co ciekawe, kardamon wraz z szafranem są jednymi z najdroższych przypraw świata. Jeżeli chcesz mieć pewność, że kupujesz szlachetną odmianę o wszystkich cennych właściwościach, to pamiętaj, żeby pytać w sklepach o kardamon malabarski.

Zielona kawa
Zielona kawa to wszystkim znane ziarna kawy, które nie zostały poddane żadnej obróbce termicznej ani fermentacji. Dzięki temu zostały zachowane ich właściwości, za które odpowiada kwas chlorogenowy. Składnik obniża ilość cukru wchłanianego przez układ pokarmowy. Ponadto zmusza organizm do korzystania z wcześniej nagromadzonych zapasów. Do tej pory naukowcy spierają się, czy wpływ na zmniejszenie masy ciała jest cechą kwasu chlorogenowego, czy może odpowiada za to jeszcze kofeina. 

Odchudzające właściwości ziół wykorzystują preparaty dostępne w aptekach. Zasięgnij porady u swojego farmaceuty, by odpowiednia linia z okazji zbliżającego się lata przestała być problemem! ✿

Podziel się wiedzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *